indiekirjailija, julkaiseminen, Kaaren kertomus, kirjoittaminen, omakustanne

Pysähdys ennen viimeistä

Toukokuu tuli niin, että en edes huomannut. Käsikirjoitus on yhä editointivaiheessa, mutta yksi etappi on nyt saavutettu ennen viimeisiä vaiheita: Kaaren kertomuksen kolmannen ja samalla viimeisen osan kansikuva on valmiina. Tai niin valmiina kuin se tässä vaiheessa voi olla. Pidätän toki oikeuden perfektionismiin.

Tämähän ei tarkoita sitä, että kolmannelle kirjalle olisi lukkoon lyötyä julkaisupäivämäärää. Se tapahtuu kun tapahtuu, jossakin vaiheessa kuluvaa vuotta. Vielä on onneksi kahdeksan kuukautta jäljellä, joten ei paineita. Eihän?

Olen koko kevään koettanut työntää täytettyä ängettyä rekeä ylämäkeen, vaikka hevonen lähti litomaan jo aikaa sitten ja toinen pyöräkin näyttää pikapuoliin irtoavan. Kulunut kevät on ollut poikkeuksellisen raskasta ja uuvuttavaa, ja kunnianhimoinen editointisuunnitelmani on mennyt uusiksi joka viikko. Tuntuu kuin olisin kaivanut pellosta kivenmukuloita, yrittänyt nyppiä pinnasta pilkistäviä pois näkyviltä, mutta lopulta ne ovatkin paljastuneet valtaviksi lohkareiksi, joita ei noin vain omin käsin ylös oteta. Mokomat jättävät vielä ammottavan aukon muuten niin hyväkuntoiseen peltoon.

Mikä kamalinta, tämä kuvaus sopii sekä leipä- että luovaan työsarkaani tällä hetkellä.

Aikaa ei yksinkertaisesti ole ollut. Olen ollut väsynyt, voipunut, yrittänyt pitää kiinni tasaisesta vuorokausirytmistä ja terveistä elämäntavoista työstressiä vähentääkseni. Luovalle työlle on löytynyt siivuja silloin tällöin viikonloppuisin, mutta sekään ei aina ole tehokkainta, sillä tuolloin pitää maksaa univelkaa muulta ajalta. Ihmisen yksilöllinen vuorokausirytmihän vaihtelee hyvin paljon ja minulla se ainakin on puoliltaöin aamuyhdeksään. Toimipa tässä sitten ympäröivän yhteiskunnan mukana koko ajan väärässä vuorokaudenajassa. Viikonloppuna istun ja toljotan tyhjänä ruutua ja tuskailen, kun ajatus ei kulje.

Jos vuorokausi on väärä, niin sitä on vuodenaikakin. Syksy- ja talvi-ihmisenä kevään eteneminen ja valon lisääntyminen lähinnä ahdistavat, vaikka joka vuosi pyrinkin ajattelemaan positiivisesti. Luovuus ei kuitenkaan lähde käyntiin, kun valo käy silmiin ja ulos pistäytytessä tulee kuuma; minua ette terassilla näe kirjoittamassa tai rannalla muistivihkon kanssa. Hui. Olen keväällä ja kesällä parhaimmillani lukijana, ja riippumatossa onkin tullut jo vetäistyä yksi kirja yhdellä loikomisella. Silloinkin varjossa. Ja suojakerroin 50.

Siitä sitten onkin hyvä potea syyllisyyttä, kun aivot eivät vain jaksa ja joskus on aivan pakko tehdä jotain muuta kuin sitä omaa. Tämänkin kirjoituksen tekemiseen käytetyn ajan olisi voinut käyttää paljon paremmin. Huomaan olevani terveellä tavalla täynnä tätä ikuisuusprojektia, sillä ajatukseni harhailevat säännöllisesti WIPin parissa ja käyn päässäni keskusteluja hahmoilla, joiden pitäisi olla vielä odotushuoneessa. Kolmosteni kuopus ei kuitenkaan ole vielä valmis maailmalle.

Mikä tässä viimeisessä osassa on ollut niin poikkeavaa kahteen edelliseen verrattuna, kun kyseessä on alunperin yhtenäiseksi ja yhtä aikaa kirjoitettu tarina?

Ensimmäisen osan kohdalla muokkaustarpeet olivat paljon selkeämmät, suoraviivaisemmat, ja toisenkin osan editoimista voisi kutsua enemmänkin tiivistämiseksi ja tehostamiseksi. Kolmas on vaatinut monen asian uudelleen asettelua ja reiluakin muokkailua siksi, että tärkeät asiat tulisivat kunnolla korostetuiksi eikä etualalle jäisi liikaa sellaista, mikä lukijalle välittyisi väärin. Sanamäärä ei edellisiin verrattuna siis ole editoinnin edetessä pienentynyt vaan kasvanut siitä huolimatta, että pitkiä pätkiä on jopa poistettu. Tilalla on uutta, toivottavasti parempaa. Sanamäärä on suhteellinen mittari.

Ja kun huomioi, kuinka vähän aikaa yhdessä viikossa minulle on tälle savotalle antaa, on ihme, että olen edes tässä pisteessä. Haluan kuitenkin olla toiveikas ja ajatella, että hyvä tästä tulee, ajan kanssa ja ajatuksella, omalla tahdilla siten kuin sille paras on.

Toukokuu, täältä tullaan.

1 vastaus artikkeliin “Pysähdys ennen viimeistä”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s