BoD, julkaiseminen, Kaaren kertomus, omakustanne

Tänään, taas, eikä enää enempää


Ikinä ei pidä sanoa ikinä, koska kirjoittamista on turha itseltään kieltää ja julkaiseminenkin on tullut jo tavaksi. Enempää en kuitenkaan aio nyppiä tätä samaa ikuisuusprojektia, jonka viimeisen osan juuri hyvästelin ja laitoin maailmalle. Tänään tiesin sen olevan valmis, koska silmäni olivat kuivat, kun loppuun viimeisen kerran pääsin.


Nyt vain pitäisi antaa olla. Päässä kummittelee kaikenlaista, vaikka parhaani olen tehnyt enkä enempään pysty. Editointi on ollut hidasta, huolellista ja tekstiä on luettu läpi kymmeniä, kymmeniä, kymmeniä kertoja ja se on käytetty kustannustoimittajalla. Vielä tänäkin aamuna mielessäni kävi, olisiko sittenkin hyvä lukaista se vielä kerran siltä varalta, ettei mihinkään ole jäänyt puuttuvia pisteitä tai päättymättömiä lauseita oikoluvun jäljiltä. Haluaisin tehdä asiat aina paremmin ja paremmin, mutta valitettavasti olen edelleenkin vain ihminen.

On se vain kumma juttu, kuinka kolmannellakaan kerralla kaikki ei vain mene niin, että kliketi klik klik ja siinä se on. Kansi tahtoi vielä viimeisillä hetkillä heittäytyä hankalaksi, koska värimaailma vaihtui edellisistä ja asetukset sen myötä, eikä tietysti kaikkea voi huomata ennen kuin alkaa tehdä painovalmista lopputulosta. Onneksi tappelu on tuttua ja tällä kertaa en tehnyt samaa virhettä kuin silloin, kun ensimmäistä viimeistelin: yötä myöten tuskailun sijaan jätin homman suosiolla sivuun, nukuin yöni yllättävän hyvin ja palasin taistelutantereelle levänneenä ja aamukahvin voimalla.

Pakko vaan on hyväksyä.

Tulinpa painotiedostoja tarkistaessani törmänneeksi kuitenkin sellaiseen seikkaan, joka vie yöuneni taas vähäksi aikaa. Keskimmäisen osan ensipainokseen oli ilmeisesti lipsahtanut liian leveä sidontareunus, mistä syystä lopputulos on sivumäärältään rahtusen suurempi kuin viimeisen osan kovakantinen ensipainos, vaikka sanoja on jälkimmäisessä enemmän. En tiedä, miten moinen oli päässyt huomaamatta. Tämä vaivaa minua ihan hirveästi, vaikka keskimmäisen osan kovakantinen julkaistiin jo joulukuussa.

Pehmeäkantiseen, ensisijaisesti myyntiin tarkoitettuun painoksen sivumäärä on kuitenkin linjassa sarjan osien kesken ja siten suurin viimeisessä osassa. Pokkariversio lähtee painoon vähän myöhemmin siten, että myyntiin se tullee samoihin aikoihin e-kirjan kanssa. Sähkökirjan valmistuminen vie noin pari viikkoa. Ei siis turhaan kannata hötkyillä; kovakantinen on muutoinkin vähän erikoistapaus.

Finnconissa (josta aion kyllä kirjoittaa oman artikkelinsa) indiekirjailijapaneelin yhteydessä esitettiin yleisökysymys, onko painettu kirja arvokkaampi kuin sähköinen versio. Rahallisesti ei todellakaan, koska paperi, painaminen ja kuljetus maksavat. Kovakantisen ensipainoksen olen kuitenkin tahtonut teettää saadakseni pelivaraa e-kirjan kahden viikon odotteluun sekä lahjoittaakseni lähipiirilleni jotain vähän erityislaatuisempaa. Kirjastoihinkin kovakantisia on tilattu, koska se kestää käsittelyä pokkaria paremmin, ja toistaiseksi tiedossani ei ole, että sähkökirjojani olisi kirjastoihin otettu. E-kirjalainoista ei makseta edes lainauskorvauksia. Painettu (kovakantinen) kirja on siis pakollinen kirjastoja ja siten lukijoita varten.


Kaksikymmentä vuotta kirjoittamista, kirjoittamista, kirjoittamista, epätoivoa ja uskon menetystä, uudelleen aloittamista ja uudelleen kirjoittamista, hiomista, ediointia, viilausta ja varmistusta. Lopulta tässä se on, puolentoistavuoden ja kolmen kirjan jälkeen Kaaren kertomus sellaisena kuin minä olen sen halunnut kertoa. Tämä on tarina, jonka olen halunnut kirjoittaa ja lukea — ja lukea olen todellakin saanut.

Nyt saan lopultakin levätä.

1 vastaus artikkeliin “Tänään, taas, eikä enää enempää”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s