indiekirjailija, julkaiseminen, kirjoittaminen, omakustanne, pohdintaa, sähkökirja

Vuosi indiekirjailijana

Näin päivän pysähtyessä pimeimmilleen keskitalven kunniaksi on hyvä hetki pysähtyä itsekin ja katsoa taakse ensimmäistä vuottani indiekirjailijana.


Asetin vuodelle 2018 vain yhden tavoitteen: saattaa Ikuisuusprojektini ensimmäisen osan maailmalle. Vähänpä arvasin, kuinka paljon enemmän yksi vuosi toisi tullessaan. Taaksepäin katsoessa taival tuntuu uskomattomalta, vaikka välillä olen saanut rämpiä rämeissä polvia myöten ja potenut tunteita laidasta laitaan. 

Kuluneen vuoden aikana olen kulkenut melkoisen matkan: kahden julkaistun kirjan lisäksi olen luonut kotisivut, pitänyt blogia, osallistunut somekeskusteluihin, tehnyt markkinointia erilaisissa muodoissa, käynyt paneelikeskustelussa ja saattanut esikoiseni kirjamessuille asti (tai tarkemmin sanottuna ensimmäisen kolmanneksen siitä). Vuoden huipentaa ennen uutta vuotta julkaistava vieraskirjoitus eräässä pitkään seuraamassani ja ihailemassani blogissa. Olen todella innoissani tuosta kirjoituksesta, joskin ilmoittelen sen julkaisusta tarkemmin ajankohtaisemmalla hetkellä.

Minulla ei ole mitään tietoa tilastollisista raja- tai keskiarvoista kotimaisen fantasian myynnin suhteen, joten vertailua en pysty tekemään siitä, onko teos ollut myyntimenestys. Mikäli vertaan omiin olemattomiin odotuksiini vuosi sitten, on käsissäni varsinainen ”bestseller”. Alkuperäinen tavoitteeni oli saada edes yksi minua ennestään tuntematon tutustumaan teokseeni. Tämä tavoite on ylittynyt moninkertaisesti.

Siitä huolimatta, että pakerran täällä kaikessa hiljaisuudessa naamaani juurikaan ulkomaailmassa näyttämättä, on Kaaren kertomuksen ensimmäinen osa kulkenut omakustanteeksi varsin laajalti kirjastoihin ja lukijoille. Kiitos siitä kuuluu jokaiselle lukijalle, lainaajalle, kaikille niille, jotka ovat antaneet pienelle, yksinäiselle omakustannetekijälle mahdollisuuden, jakaneet tietoa eteenpäin ja kannustaneet jatkamaan. Te olette tehneet vuodesta 2018 yhden elämäni käännekohdista!

Koska olen supistanut kirjojeni myyntihinnat niin kuluttajaystävällisiksi kuin suinkin, ei tilinpäätöstä ole syytä tehdä kovin suurella syynäyksellä. Indiekirjailijana minulla on kuitenkin vapaus olla välittämättä viivan alle jäävästä summasta; en voi purkaa sopimusta itseni kanssa enkä olla vastaanottamatta seuraavia käsikirjoituksia niiden myyntipotentiaalin perusteella.

Olen sanonut ennenkin, että tämä on harrastus: se ottaa minkä ottaa, eikä siitä takaisin saatua mielihyvää tai vapautta voi rahassa laskea. Kun seuraan somessa ammattikirjailijoiden epäreilua ja epätasa-arvoista kohtelua ja kiittämätöntä taistelua jokapäiväisestä leivästä, en voi kuin huokaista helpotuksesta. Vapaus on suhteellinen käsite, ja vaikka oma vapaus on sidottu siihen aikaan, joka leipätyöltä jää, saan luovasti tehdä juuri sitä mitä haluan, siten miten haluan.

En ole tilivelvollinen kenellekään — en edes itselleni.

Vaikka elämä ilman kustantajaa on nostanut mörköjä mielessä ja laittanut epäilemään omia kykyjä ja varsinkin omaa oikeutta julkaista, kuluneen vuoden aikana olen kehittynyt erilaisten taitojen parissa mutta myös ihmisenä. Itsevarmuuteni on vahvempi ja näkemykseni tulevaisuudesta selkeämpi kuin kenties koskaan. Olen vihdoin saavuttanut sen, mistä niin kauan haaveilin — päässyt alkuun ja avannut padot. Uusia ideoita pulppuaa vuosikausia tukossa olleesta kaivosta sellaisella vauhdilla, että käsikirjoituksia tullee vastaisuudessakin syntymään.

Entä sitten tästä eteenpäin?

Jatketaan hyväksi todetulla tavalla ja yhdellä ainoalla tavoitteella: saattaa Kaaren kertomus loppuun. Tuntuu hassulta puhua viimeisestä osasta tulevaisuuden tavoitteena, vaikka senkin suhteen suurin työ on kaukaista menneisyyttä. Teksti on käynyt jo kustannustoimittajan käsittelyssä ja on jo jonkin aikaa ollut minulla työn alla editoitavana. Keskimmäisen osan julkaisu on kuitenkin pakottanut minut jättämään sen joulukuuksi tauolle, mutta tauko tekee tässäkin vaiheessa vain terää — sen olen oppinut huomaamaan. Viimeisen osan editoinnissa on myös omat haasteensa, jollaisia en kahdessa aikaisemmassa osassa ole joutunut kohtaamaan.

Projektini WIP on käytännössä kustannustoimittamista vaille valmis ja raakaversiovaiheeseen on nousemassa pitkään kypsyttelemäni idea Arctic. Valmiita alfaversioita on työpöytä täynnä ja muutamakin niistä tahtoisi päästä jo seuraavaan vaiheeseen. Uudet seikkailut siis odottavat — sanan varsinaisessa merkityksessä.

Tämän kirjoituksen myötä toivotan rentouttavaa keskitalven juhlaa, rauhallista joulua, talvisydämen taitosta!


Psst!
Mikäli pukinkontista vielä puuttuu jotain pientä, kannattaa käydä nappaamassa Kaaren kertomuksen e-kirjat lukulaitteelle! Hinta ei kirpaise, keskimmäisen osan kampanjahinta varsinkaan. 😉

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s