indiekirjailija, kirjoittaminen, lukeminen, pohdintaa

Kirjoittamisesta

Tässä kirjoitussarjassa läpikäyn Finncon-paneelissa käsittelemättä jääneitä kysymyksiä.

Mitä kautta olet tullut kirjoittamisen pariin?


Minusta piti alun perin tulla historiallisten romaanien rustaaja; lukumieltymykseni veivät minua luonnollisesti kirjoittajanakin siihen suuntaan. Varsin varhaisessa vaiheessa aloin siirtyä oman fantasiaromaanin ja sen maailman luomiseen, koska historiallinen konteksti sitoo liikaa ja vaatii pysymään ruodussa. En ole ruotusotilas vaan seikkailija, joten elän vahvasti kahden eri tyylin rajamailla ja otan kustakin sen, minkä mieluisimmaksi koen.

Kirjoittaja-minääni ei olisi ilman lukija-minääni. En ole kuitenkaan avannut lukumieltymyksiäni muutamaa yksittäistä (ja tärkeää!) mainintaa lukuun ottamatta, koska olen halunnut pitää sen osan itsestäni erillään indiekirjailijasta. Rajankäyntiä lukijan ja kirjoittajan välillä väistämättäkin on, ja kummassakin roolissa hakeudun luonnollisesti minua kiinnostavien tarinoiden pariin. Olen lukijana hyvin, hyvin, hyvin sulkeutunut. En juurikaan keskustele lukemistani kirjoista, koska lukukokemus on aina hyvin henkilökohtainen. Erityisen vaikeaa on suositella kirjaa, koska koen sen tungettelevana, ja on vastavuoroisesti sydäntäsärkevää saada suositusta kirjasta, josta en ole pitänyt.

Tämä on indiekirjailijalle kovin raastavaa, sillä oman kirjan suositteleminen mahdollisille lukijoille on markkinoinnin (ainoa) kulmakivi. Olen kuitenkin tullut siihen tulokseen, että minulle mieluisin tapa markkinoida on pitää tietoa tarjolla niille, jotka sitä etsivät. Sellainen olen itsekin. Parhaimmat kirjat ja lempikirjailijani olen löytänyt nettikirjakauppoja selaamalla tai sattumalta vastaan tulleesta hyllystä, aktiivisella etsimisellä vähemmän tunnettujen teosten joukosta. Kuluneena kesänä tunteikkaimman lukukokemuksen tarjosi Katri Sisko ihanan hilpeällä sinkkutarinalla 30 ennen 30, joka on saanut aivan liian vähän huomiota. Tätä jos mitä suosittelen erittäin lämpimästi!

Paljon lukevana etsin aina sitä jotain, mutta koska jokainen kirja on kuitenkin kirjoittajansa näköinen ja vaikka kuinka lukija tarkastelee sitä omien silmiensä ja kokemuskenttänsä kautta, en ole koskaan saanut lukemiini teoksiin täysin samanlaista suhdetta kuin niihin, joita olen itse väsännyt. Onhan mahdollista, että se jokion jo kirjoitettu, mutta tiemme eivät koskaan kohtaa. Entäpä jos lempikirjani, se jokin täydellinen sieluni sivunide , jota en koskaan lue, onkin kirjoitettu kielellä, jota en osaa?

Kirjoittamisen pariin päädyin jo kauan sitten lapsena, kun tylsyyttä valiteltuani (ja mielestäni kaiken luettuani) äitini kehotti minua kirjoittamaan kirjan. Tylsää ei sen koommin ole ollut, mutta monesti olen harrastustani päivitellyt ja pohtinut, olisinko pelkkänä lukijana päässyt helpommalla. Mutta tosiasia on se, että kirjoittamalla täytän elämässäni sellaista aukkoa, jota en lukemalla saisi koskaan kurottua.

Esitän väitteen: kirjoittaminen on itsekästä.

On halu tuoda tarina sisältä sanoiksi, oma tarina, ei kenenkään muun, juuri sillä tavoin kuin itse sen tahtoo. Kukaan ei (toivon mukaan) tule käskemään juonenkääntelyssä ja henkilöiden kohtaloissa. Saa hallita täysin tarinaa, juonenkuljetusta ja kuljettamattomuutta, käännellä kieltä ja lauseita juuri niin kuin haluaa. Erityisen vapauttavaa se on fantasiassa, sillä tarinan lisäksi saa punoa kokonaisen maailman.

On tarve kirjoittaa jotakin, mitä kukaan muu ei ole minulle tarjonnutKirjoittajan pitää kirjoittaa sitä, mitä haluaa, ja sitä, mistä pitää — itsekkäästi, röyhkeästi, omahyväisesti.


Olethan lukenut Kaaren kertomuksen taustoja avaavan kirjoituksen, jossa sivutaan matkaani kirjoittajaksi.

4 vastausta artikkeliin “Kirjoittamisesta”

  1. Päivitysilmoitus: Kielestä – Inna Airola

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s