indiekirjailija, julkaiseminen, kirjoittaminen, lukeminen

Heinäkuun haasteet

Kesä, mikä ihana vuodenaika.

Oikeasti en ole kesäihminen, mutta kesällä on aikaa tehdä paljon asioita, joita muutoin ei ehdi: nukkua, lukea ja kirjoittaa.

Välillä tuntuu, että vuorokauden tunnit eivät riitä. Minulla ne jäävät aina vähiin unentarpeeni vuoksi. Sielueläimeni voisi olla kissa tai lepakko: tykkään pikkuisen pimeästä ja tahtoisin vain nukkua. Olen hirvittävän huono nukahtamaan ja aivan yhtä huono heräämään. Tuntuu kuin aivoni kävisivät koko ajan ylikierroksilla. Nykyään on kuulemma tapana pyrkiä hidastamaan; minä hidastan nimenomaan nukkumalla.

Lukeminen vaatii niin ikään aivoilta töitä, ja höttöisimmän hömpänkin lukeminen on aina vaativampi tehtävä kuin saman tuijottaminen töllöttimestä, näin ainakin omalla kohdallani. Vaikka luen vuoden ympäri ja tyhjennän tasaisesti lukulistaa (joka meillä paljon lukevilla ei koskaan lyhene, koska yhden luetun tilalle ilmestyy aina kaksi uutta jonon jatkoksi), on kesä kuitenkin siitä poikkeuksellista, että voin unohtua tuntitolkulla riippumattoon ja muihin maailmoihin. Kesäkuun aikana sain luettua / kuunneltua yhteensä 12 kirjaa (+1 kesken jäänyt). Olen varsin tyytyväinen tähän tahtiin huomioiden, että yleensä hakeudun melko muhkeiden tiiliskivien pariin, joiden lukeminen ei onnistu yhdellä istunnolla.

Mutta mikä tärkeintä, antaa kesä aikaa kirjoittamiselle. Olen lomapäivinä tehnyt töitä varsin ammattimaisella tahdilla ja saattanut WIP-käsikirjoitukseni omasta puolestani valmiiksi. Tarinan jatko, WIP II, on ollut editoinnin ajan tauolla, ja sen pariin on tarkoitus palata myöhemmin aivojen ja aikataulujen niin salliessa. Kustannustoimittajani nimittäin ilmoitteli väliaikatietoja, että Kaaren kertomuksen keskimmäinen osa palautunee lähiaikoina, jolloin lomasta pitänee varata aikaimoinen siivu kyseisen tekstin käsittelemiseen.

Miksi en anna tämän tarkempia julkaisuaikatauluja?

Indiekirjailijana minulla on vapaus antaa käsikirjoituksille niiden tarvitsema aika, oli se sitten päiviä, viikkoja tai kuukausia. Minulla ei ole asetettuja määräaikoja, jolloin kansi pitää olla katalogissa, ei takarajoja eikä ylhäältä annettuja käskyjä ehtiä syksyn kirjamessumarkkinoille. Tässä noudatankin pelikehittäjä/-julkaisija Blizzard Entertainmentiin monesti yhdistettyä mantraa: ”It’s done, when it’s done”.

Minulla ei ole syytä hätäillä tekemisten kanssa ja haluan tehdä mahdollisimman laadukasta työtä niin pitkälle kuin itse vain pystyn. Jos antaisin itselleni määräajaksi esimerkiksi syyskuun lopun, valmista varmasti tulisi ennen sitä (olen krooninen määräaikojen alittaja), mutta en takuulla olisi tyytyväinen lopputulokseen. Se tuntuisi hätiköidyltä ja väärältä, ja katuisin kaikkia ratkaisuja. Joten valmista tulee, kun kaikki on valmista.

Mutta mitäs sitten muuta?

Instagramissa pyörähtikin jo huhua, että allekirjoittanut osallistuu Finnconissa paneelikeskusteluun yhdessä neljän muun, tänä vuonna julkaisseen esikoiskirjailijan kanssa. Olen edelleenkin hämilläni kutsusta ja koen erityiseksi kunnia-asiaksi edustaa indiekirjailijoita tässä tilaisuudessa. Kutsuhan tipahti sen jälkeen, kun Finnconin taidekujahakemukset olivat jo umpeutuneet, joten myyntihommissa minua ei valitettavasti tulla näkemään.

Sinällään minua ei harmita myyntitilaisuuden meneminen ohi suun: olen pitänyt painettujen kirjojen hinnan niin alhaisina kuin mahdollista, jolloin se ei mahdollista kovin kummoista hinnanalennusta omin käsin myymilleni kappaleille. Kehotankin siis rohkeasti käyttämään nettikauppoja ja tilamaan sieltä samaan postihintaan muutakin (indie)kirjallisuutta.

Ymmärrän, että painettua kirjaa on mukava hypistellä käsissä, mutta indietoiminnan kannalta toivoisin e-kirjojen lukemisen yleistyvän Suomessa. Painetun kirjan hinta koostuu lähinnä paino- ja käsittelykuluista ja menee siten pitkälti suoraan kustantajalle. E-kirjan hinnasta suurin osa palautuu suoraan tekijälle ja jakelukulut e-kirjakauppoihin nappaavat puolestaan pienemmän palan tästä kakusta.

Tervetuloa siis Finnconiin lauantaina 14.7. seuraamaan Katri Alatalon vetämää ”Ajan hermolla” paneelikeskustelua (alustavan ohjelman mukaan klo 14). Mukana kanssani keskustelemassa ovat Anniina Mikama, Anders Vacklin & Aki Parhamaa, sekä Nonna Wasiljeff.

Mutta eipä tässä vielä kaikki

Sopivasti Finnconin alla ilmestyvässä Kosmoskynässä (Suomen tieteis- ja fantasiakirjoittajat ry:n jäsenlehti) on arvostelu Kaaren kertomuksen ensimmäisestä osasta ja sen ohessa allekirjoittaneen haastattelu. Kannattaa siis seurata postia lähipäivinä.

Heinäkuu heilahtaa siis aikalailla huh hah hei!

2 vastausta artikkeliin “Heinäkuun haasteet”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s