Kaaren kertomus, kirjoittaminen, minä, pohdintaa, WIP

Miksi kirjoitan fantasiaa

Silloin, kun Kaaren kertomus oli kaikkea muuta kuin se nyt on — siis ihan oikea kirja — minulta kysyttiin, enkö voisi kirjoittaa jotakin muuta, jotain ”normaalia”. Kysyin sitä itseltänikin moneen otteeseen ja koetin kykyjäni niin sanotun ”normaalin” kirjoittajana, mutta mikään niistä ei koskaan ottanut tuulta alleen — koska minua ei sanalla sanoen kiinnostanut tippaakaan. Suomi on sivukaupalla täynnä ”tavallista”, ja minä aion vastedeskin itsepäisesti kirjoittaa juuri sitä, mitä haluan.

Olen luoteeltani utelias ja haluan oppia uusia asioita enkä jäädä kiinni vain yksittäisiin elementteihin. Mikä muu genre antaisi minulle mahdollisuuden olla samaan aikaan sekä seikkailija että arkeologi, etnologi ja etymologi? Se, missä tavallisessa maailmassa tarinat on piirrettävä jo tunnetun pohjalta, oma maailmani on minulle täynnä mitä mielenkiintoisempia tutkimusaiheita aloilta, joita en ”tavallista” kirjoittaessani koskaan saisi koskettaa. Samasta syystä en koskaan voisi kuvitella kirjoittavani puhdasta historiallista hömppää; hömpästä huolimatta jokin raja pitää vetää siihen, mitä tosimaailmassa olisi mahdollista.

Tosin toissijainenkaan maailma, jota tutkin, ei voi olla kaikkein kaukaisinta ja korkealentoisinta fantasiaa. On siis paljon säännönmukaisuutta ja sellaista, joka voisi omassakin maailmassamme olla totta, mutta myös jotain ”tavallisesta” poikkeavaa, oli se sitten hahmojen ulkonäköön liittyviä yksityiskohtia tai vaikka kuva kosmoksesta. Mutta pienet jutut ovat itselleni juuri se jutun ydin — mikä tekee tarinasta ei niin ”tavallisen”. Olen aika luovasti jäänyt jonkinlaiseen fantasian ja historiallisen fiktion väliin, langennut kenties loveen. Ei liikaa totta, muttei turhan paljon taruakaan.

Uusi käsikirjoitukseni WIP, joka on edennyt ns. taikinankohotusvaiheeseen (draft 2), sijoittuu samaan maailmaan kuin Kaaren kertomus, joskin eri ajankohtaan ja paikkaan. Luulen, että yksi syy uuden kirjoittamisen helppoudelle on ollut valmis maailma, josta vetää yksityiskohtia ja rakentaa tarkempaa tarinaa. Kokonaisuus on uskottava, kun maailma on kohdallaan ja sen voi punoa mukaan vähän kuin vahingossa, mutta toisaalta saan myös tutkia ja löytää sellaisia juttuja, joille Kaaren kertomuksessa ei ole roolia.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s