indiekirjailija, inspiraatio, kirjoittaminen, pohdintaa, WIP

Uuden edessä

Viikonlopulle suunnittelemani blogikirjoitus kuluneesta kuusta ja julkaisun jälkeisistä tunnelmista sai jäädä, sillä kirjoittamisen pakko painoi päälle täysi vaihde silmässä. Kertynyt sanamäärä on ollut käsittämätön ja into niin älytöntä, etten ehtinyt vaihtaa pyjamaa päältäni tai syödä kunnolla edes lounasta. Onneksi saapui maanantai ja päivätyö, ettei tämä aivan lähde lapasesta.

Ikuisuusprojektin jälkeistä aikaa on odottanut moni tarina niin tietokoneen työpöydällä, muistiinpanoissa kuin pelkkänä ideana pääkopassani, ja saatuani Kaaren kertomuksen viimeisen osan valmiiksi kustannustoimittajan lausuntoa varten, vietin yhden vapaaillan jatkamalla kertomuksen jälkeiseen aikaa sijoittuvaa lyhyttarinaa. Novellit eivät oikein ole juttuni, joten kutsun tätäkin mieluusti Kummeli-tyyliin ’virsikirjan lisälehdiksi’… Valmista ei suinkaan tullut, sillä vielä samana iltana klikkasin auki WIPin  ja se oli menoa.

Olen viitannut WIPiin vain kerran aikaisemmin, sillä kyseessä on tarina, jota ei koskaan ollut tarkoitus syntyä, teksti, jonka syntymistä olen itsekin tuntunut seuraavan kuin sivusta. WIPiä ei ollut vuosi sitten edes ideana, ja sen ensimmäinen, tekstinkäsittelyliuskalle kesällä tehty hahmotelma oli vielä syyskuussa pelkkä muutaman rivin lista päähenkilöistä ja lähtöasetelmasta.

Tarina alkoi kuitenkin kertoa itse itseään: se pyöri mielessäni tuon tuosta, alkoi muotoutua konkreettisemman juonen ympärille. Lokakuussa ajattelin, josko olisi aika ryhtyä kirjoittamaan, ihan vain kaiken varalta. Olen kirjoittajana hyvin kronologinen eli kirjoitan tarinaa siinä järjestyksessä kuin tapahtumat etenevät, en sieltä täältä. Ideoita ja muistiinpanoja voi olla pitkin poikin, mutta tarina alkaa avautua minullekin kunnolla vasta, kun alan kirjoittaa sitä. Huomannette syyn, miksi Kaaren kertomukseen loppujen lopuksi meni melkein kaksikymmentä vuotta.

Mutta millainen vyyhti tästä purkautuikaan! Välillä tuntuu, että WIPin teksti on tuottanut itse itseään, eikä minun ole tarvinnut kuin painaa näppäimiä oikeassa järjestyksessä. Syntyi ensimmäinen luku, sitten toinen, oli pakko kirjoittaa kolmas… Syys-loka-marraskuu oli raskas jakso töissä, päivät olivat pitkiä ja pimeitä, mutta onnekseni kirjoittaminen pakotti järjestämään elämää niin, että kotona saatoin keskittyä vain tekstin tuottamiseen. Minun oli aivan pakko kirjoittaa, juuri tätä tarinaa, juuri tällä tavalla. Lauseet, lukujen tapahtumat, juonenkäänteet tulivat päästäni suoraan valmiina kokonaisuuksina.

Annoin alfaraakileen levätä talven yli valmistellessani Kaaren kertomuksen ensimmäistä osaa julkaisuun. Julkaisu on takana, ensimmäinen osa mukavasti maailmalla ja loput loppuhiontaa vaille samassa vaiheessa. Viikonloppuna syksyinen syöksykirjoitus lähti jälleen käyntiin. 2/3 käsikirjoituksesta on valmiina, vain viimeinen näytös on kirjoitettava päästä ulos. Ja jotta homma kuulostaisi vieläkin kummallisemmalta, tarinan langoista onnistuin kehittämään saman viikonlopun aikana jo kahden jatko-osankin pääasetelmat.

Huh huh.

Huomaan olevani uuden edessä. On hämmentävää työstää yhtä aikaa yhden projektin viimeisiä vaiheita ja kursia samalla toisen ensimmäistä versiota kokoon.

On todennäköistä, että WIP ei olisi koskaan lähtenyt liikkeelle, jos en olisin tehnyt päätöstä Kaaren kertomuksen julkaisemisesta. Ikuisuusprojekti on kulkenut mukanani niin kauan kuin muistan ja hallinnut kirjoittamistani, mutta toisaalta, sen merkitys minulle kirjoittajana ja elämässäni on niin suuri, että siinä mielessä yksikään uusi idea ei vedä vertoja.

Mutta ne ovatkin uusia ideoita, ne ovat eri ideoita, ja maailma (ainakin tuo omani) on auki.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s